Hol tartanak a felhőalapú ERP rendszerek 2021-ben?

A felhőalapú megoldások észrevétlenül vették át a vezető szerepet a technológiai megoldásokban, nincs ez másképpen a vállalati környezetben és természetesen az ERP rendszerekben sem.

10 évvel ezelőtt talán még csak szoktuk a jelenlétét, mára azonban alig lehet mondani olyan területet, ahol ne használnánk valamilyen felhőalapú szolgáltatást. Elég az e-mail-re gondolni, a Google Drive fiókunkra, az interneten tárolt fotóinkra, videóinkra, zenéinkre. Már az esti filmnézéshez sem a videótékába megyünk válogatni, hanem a Netflix és HBO felületén keresünk. És hosszan folytathatnánk a sort.

A felhőalapú megoldások észrevétlenül vették át a vezető szerepet a technológiai megoldásokban, nincs ez másképpen a vállalati környezetben és természetesen az ERP rendszerekben sem.

Hogy lehet, hogy alig egy évtized alatt uralkodóvá vált ez a technológia? A felhős szolgáltatások rengeteg egyszerű választ adnak a mai kihívásokra, támogatják az életmódunkat és a piaci folyamatokat. Ezen megoldások jóval több előnnyel és kényelemmel járnak, mint amennyi hátrány, vagy a közhiedelemben elterjedt kockázat tartozik használatukhoz. Röviden említsük meg a leggyakrabban felmerülő 3-3 tényt és tévhitet a felhőalapú szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Tények a felhőalapú ERP rendszerekről

Könnyen skálázható, bővíthető

Lehetővé teszi, hogy a váratlan forgalomnövekedéshez is gyorsan, fennakadás nélkül alkalmazkodjon. Ez igen rugalmassá, gyorssá, kényelmessé teszi rendszereinket, így pedig szinte minden új változásra pillanatok alatt képesek vagyunk reagálni.

Jobb teljesítményt nyújt, megbízhatóbb 

A terhelés gyakran több szerveren oszlik el, így gyors és biztonságos az adatok elérése, ráadásul a felhasználónak sem szükséges csúcsszámítógéppel rendelkeznie, hiszen csak a szükséges adatok érkeznek a gépére. A biztonságot pedig garantálja, hogy a felhasználónak nem kell fizikailag biztosítania a tárhelyet, így nem veszik el, nem lopják el, csupán hozzáférés kell a rendszerhez és használhatjuk is az adatokat.

Jóval olcsóbb

A felhőmegoldásokhoz nem szükséges drága eszközöket vásárolni, valamint szervert üzemeltető szakemberre sem lesz szükségünk, hiszen ha béreljük a tárhelyet, akkor a szolgáltató gondoskodik a megfelelő adattárolásról és az adatok biztonságáról. Így gyakorlatilag bármilyen eszközön elérhetővé tehetjük adatainkat. Nem szükséges hatalmas szerverparkokat fenntarani és kezelni, “szinte” elég bekötni a netet.

Tévhitek a felhőalapú ERP rendszerekről

Biztonsági kockázatok 

Ezzel el is értünk a tévhitekhez. Sokan rettegnek a vírusoktól, a hackerektől, technikai hibáktól, de általánosságban elmondható, hogy a felhőalapú szolgáltatások jóval több biztonsági védelemmel vannak felruházva, mint a lokálisan telepített, saját üzemeltetésben lévő szerverek.

Kiszolgáltatottak vagyunk, hogy folyamatosan rendelkezésre áll-e a szerver

Technikai esélye ugyan van, hogy a szerver leáll egy kis időre, de a való életben ez a veszély nagyon ritkán jelenik meg és akkor is gyorsan elhárítható. Fontos itt megemlíteni, hogy a saját szerver/infrastruktúra is éppúgy elromolhat, ami hosszabb kiesést is jelenthet, mint a felhő alapú rendszer leállása, ráadásul a javítási költség is minket terhel.

Mi történik, ha nincs internet?

Gyakran hallani a kérdést: “hogyan érem el a felhőalapú rendszerem, ha épp nincs internet szolgáltatás?”. Ilyen esetekre tökéletes megoldás, ha egy mobil stick-et rendszeresítünk, amivel a vezetékes internet kiesés idejére biztosítani tudjuk cégünk működését. A legtöbb felhős szolgáltatás azonban ma már olyan kis sávszélességet igényel, hogy akár a mobilnetünk segítségével is fennakadások nélkül tudjuk használni az ERP rendszerünket.

A felhőalapú ERP rendszerek legfőbb statisztikai mutatói 2021-ben

Most, hogy röviden áttekintettük a webes technológia működését, pár beszédes statisztikai adattal térjünk ki rá, hogy üzleti életben hol tartanak ezek a rendszerek.

A számok nyelvén mit jelent a felhőalapú dominancia?

  • Cybrosis cikke szerint a különböző felhőalapú ERP megoldások 30%-kal költséghatékonyabbak, mint a korábbi eljárások.
  • A piaci szereplők 70%-a használ valamilyen felhőalapú szoftvert és ezen cégek száma évről-évre növekszik.
  • Forrester becslései szerint a felhőalapú üzleti alkalmazások előfizetései 170 milliárd dolláros bevételt hoztak 2020-ban.
  • 2021-ben pedig egyes becslések szerint a felhőalapú szolgáltatásokra fordított céges kiadások meghaladhatják az 500 milliárd dollárt az Adynamics adatai szerint.
  • Minden második cég aktívan tervezi, hogy felhőalapú ERP-re vált, vagy a mostani rendszerét fejleszteni, bővíteni fogja.

A felhős ERP rendszerek tehát évről-évre nagyobb szeletet hasítanak ki az ERP piacból. Azok, akik (még) nem tértek át ezek használatára, valószínűleg már tervezik.

Jól érzékeljük, hogy a felhős megoldások nem véletlenül lettek általánosan elterjedtek és piacvezetők 2021-re, hiszen az előnyeik soha nem látott szabadságot és lehetőséget nyújtanak, a kockázataikra pedig stabil és bevált megoldások születtek az elmúlt évek során.