Miért mondanak le önként a versenyelőnyről a cégek? Meglepő válaszok érkeztek az ERP rendszerek bevezetésének akadályairól

Töretlen a lelkesedés az ERP-k iránt. A modern vállalatirányítási rendszerek alapjaiban formálják át a piacokat. Páran azonban mégis vonakodnak, amikor döntésre kerül a sor.

Tudta, hogy ERP bevezetést követően a cégek 95%-a javuló üzleti folyamatokról számolt be?

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Gartner jóslata alapján 2022-re a szervezetek 65%-a mesterséges intelligenciával tervezi felruházni az ERP rendszereit, akkor meglepő lehet, hogy 2020-ban a vállalatirányítási rendszerek csupán 4-6%-a tartalmazott „okos elemeket”…

… sőt, a cégeknek gyakran az intelligens funkciók nélküli ERP rendszerek bevezetése is komoly nehézséget okoz.

Ma már nem számít early adopter-nek, aki ERP rendszert alkalmaz, így az ezzel járó kockázat minimális. Az pedig szinte közhellyé vált, hogy a megfelelően alkalmazott ERP rendszerek jelentős versenyelőnyt biztosítanak a cégek számára, legyen szó beszerzésről, kontrollingról, logisztikáról stb. A Panorama Consulting Group felmérése szerint azok a cégek 53%-a, akik a közelmúltban ERP rendszert vezettek be, különösen elégedettek az elért eredményekkel, 38%-uk közömbös, míg csupán 9%-uk várakozásait múlta alul az új rendszer bevezetése.

De ha szinte garantált a siker, akkor miért vonakodnak lépni a vállalatok?

financesonline.com 2021-es összefoglalója szerint a megkérdezett cégek 69%-a túl bonyolultnak ítéli meg az ERP rendszerek bevezetésével járó folyamat-változásokat, 55%-uk pedig a szervezeti átalakulásokat tartja kockázatosnak. Ezenkívül a technikai változtatásokat a megkérdezettek csupán 13%-a gondolja könnyen megoldhatónak, a többiek közepesen nehéznek (52%), bonyolultnak (24%), vagy nagyon bonyolultnak (10%) tartják azokat.

Mi a félelem és bizonytalanság oka az ERP rendszerek kapcsán?

Összességében elmondható, hogy a cégek (és az ott dolgozók) nehezen vehetőek rá a változásokra, így tartózkodnak az új rendszerek bevezetésétől és azok alkalmazásától. Ez nem meglepő, hiszen a nagy változások előtt természetes jelenség egy kezdeti ellenállás, ha új folyamatokat, rutint kell elsajátítani.

Kiderült a válaszokból az is, hogy a munkavállalók az új képességek elsajátításától bizonytalanodnak el, míg mások konkrétan a leépítéstől, átszervezéstől tartanak az új vállalatirányítási rendszer bevezetését követően. Ezek igen átélhető kifogások és félelmek lehetnek, melyeknek forrása az információ hiányára vezethető vissza.

A vezetőknek és a munkavállalóknak már az ERP rendszerek tervezése során is rengeteg kérdése, szempontja, aggálya, kívánsága merül fel. Ezeket pedig transzparensen ki kell mondani és meg is kell válaszolni, hogy minél egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb legyen az átállás, illetve a vezetők és munkavállalók is érezzék a megfelelő kontrollt és biztonságot.

Tudjon meg többet arról, hogyan lehet zökkenőmentesen bevezetni egy új vállalatirányítási rendszert az önök cégénél! Hogyan lehet elejét venni a bizonytalanságnak és milyen lépéseket kell tenni, hogy csak az előnyeit tapasztalják meg a fejlesztéseknek?
Vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal és jelentkezzen ingyenes konzultációnkra!